Konuşma ve anlatımla ilgili bir derdi olan çözüm olarak diksiyon kursu arayışına girer. Genellikle bu ihtiyaç profesyonel çalışanlar arasında kötü bir sunum deneyimi, zor bir hitabet, titreyen ve gerginlikten kısılan sesler ve benzeri deneyimlerden sonra ortaya çıkar.
Ne yazık ki genel olarak, bu olumsuz deneyimi yaşamadan böyle bir ihtiyacı fark etmeyiz; etsek de kendimize yakıştırmayız. Aslında, konuşmaya ilişkin bir eğitim almak utanılacak ya da sıkıntı duyulacak bir konu değil, tam aksine gelişiminize yapılan yatırımın güzel bir dönüşüdür.
Türkiye’nin eğitim yapısı ve kültürümüz bizi çok fazla konuşturmaz. Hem eğitim yapımız hem kültürümüz konuşmayı bir cezalanırma nedeni olarak görür. Veya bir şey anlatmayı “hesap verme” unsuru gibi değerlendirir. Ancak ne zaman iş hayatı başlar, o zaman da en iyi konuşan, en güzel anlatan kıymet görmeye başlar. Ürününü en iyi tanıtan, hizmetini en iyi anlatan, kendini en güzel ifade eden değer kazanır.
Güzel konuşabilmek hayatın her alanında kazandırır. İş yaşamında, sosyal yaşamda güzel konuşabilen takdir görür, beğenilir. Bunun farkına varanlar hele ki kendinde bunun eksikliğini hissediyorsa diksiyon kursu arayışına girer.
Aslında diksiyon, iyi bir konuşma becerisinin sadece bir parçasıdır. Halk arasında diksiyon genel olarak güzel konuşma becerisinin tümüne verilen ad olarak yerleşmiş durumda. İyi bir diksiyon, konuşmamızda tonlamalarla, vurgulamalarla bir canlılık ve enerji kaynağı olur. Fakat bunun yanında sesimizi de doğru kullanabilmek, nefesimizi kontrol edebilmek de önemlidir. Bu teknik becerileri akıcı bir anlatım ve konu hakimiyetiyle birleştirdiğimiz zaman iyi bir konuşmacı oluruz.
Ne mutlu ki, bugün “diksiyon kursu” diye adlandırabileceğimiz birçok eğitim firması var. Diem Akademi de bu alanda iyi ve kaliteli eğitim veren bir eğitim kurumu. Bu alanda yıllarca görev almış, binlerce kişiye ve onlarca kuruma eğitim vermiş çok değerli eğitmenler Diem Akademi çatısı altında sizlere hizmet veriyor.
Eğer siz de İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, böyle bir eğitim alma arayışı içindeyseniz sizi Suadiye’deki köşkümüzde ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Güncel olarak aşağıda görebileceğiniz içerikte bir konuşma eğitimi sunuyoruz.
Hayata yansıyan gelişim için sizi Diem Akademi’ye bekleriz.
Konuşma Sanatı (Etkili Konuşma ve Diksiyon)
Eğitim Saatleri: 10:00 – 14:00, 14:00 – 18:00
Eğitim Süresi: 16 Saat (2 Hafta veya 4 Hafta)
Eğitim Yeri: Diem Akademi / Suadiye
Eğitim Ücreti: 600 TL + KDV
Eğitmen: Şükrü Türen
Bu Eğitimi Neden Almalıyım?
Kitleleri peşinden sürükleyen liderleri düşünün. Onların hitabet becerilerini… Söyledikleri sözler kadar nasıl söyledikleri de önemli değil mi? Konuşmayı bir şarkı gibi besteleyen, dikkati istediği noktaya toplayan, tonu sürekli değişen, takip etmekten kendinizi alamadığınız konuşmacılardır onlar. Birçok kişinin düşündüğü gibi hemen “bu bir yetenek, bu yetenek de bende yok” diyerek uzaklaşıyorsanız, yanılıyorsunuz. Güzel konuşabilmek bir yetenek değil, çalışarak geliştirilen bir beceridir. Bir sonraki başlık altında yer alan çalışmaları yaptığınız zaman, iyi bir konuşmacı olmamak için hiçbir nedeniniz kalmaz.
Eğitimin İçeriğinde Neler Var?
Nefes farkındalığı; bütün kadim inanç sistemlerinden, çağdaş kişisel gelişim programlarına kadar, ilk öğretinin her zaman nefes olması, rastlantıdan öte bir anlam taşıyor. Gıdasız 40-50 gün, susuz 7-8 gün yaşayabiliriz. Oysa hava ile ilişkimiz dakikalar hatta saniyelerle sınırlı. İşte bu kıymetli yaşam kaynağını doğru kullanma tekniklerini öğreniyoruz.
Ses farkındalığı; etkin bir ses kullanımının, düşüncelerin aktarılmasından öte, karşınızdakilerin ikna edilmesinde, düşüncelerinin değiştirilmesindeki payı bugün çok daha iyi anlaşılmış bulunuyor. Bu eğitimde etkin bir ses kullanımı için pratik ve kalıcı uygulamalar sizi bekliyor.
Fonetik, diksiyon; ortak bir konuşma dili oluşturma yolunda ilk önemli adım, Türkçe sesleri doğru çıkarmakla başlar. Genel bilginin aksine Türkçe yazıldığı gibi okunmaz. Sesler, heceler, kelimeler ve cümlelerle, vurgularla, tonlamalarla konuşmadaki yorum becerimizi geliştiriyoruz.
Konuşma sanatı; konuşma hayatı değiştirmek üzere atılan ilk adımdır. Konuşmayı güzelleştiren ve çirkinleştiren unsurlar, topluluk önünde konuşma korkusunu yenmek, bedeni “konuşturmak”… Bol bol uygulama imkanıyla konuşmada profesyonelliğe atılan ilk adımlar…
Şükrü Türen – Konuşma
Bu Eğitim Bende Ne Fark Yaratacak?
Yetişkin eğitiminde öğrenme basamakları vardır. En alt basamakta “Yetersiz + Bilinçsiz” bulunur. Eğer konuşma üzerine daha önce hiçbir eğitim almadıysanız ya da kendinizi geliştirmek üzere bir girişimde bulunmadıysanız büyük ihtimalle birinci basamaktasınız. İkinci basamakta “Yetersiz + Bilinçli” vardır. Eğitimin henüz başında konuşmanın hayatın ne kadar büyük bir alanında olduğunu ve iyi bir konuşmacı olabilmenin hiç de zor olmadığını, çalışarak başarabileceğinizi göreceksiniz. Üçüncü basamak ise, büyük olasılıkla bu eğitimin sonunda ulaşacağınız basamak olacak: “bilinçli + yeterli”. Bu basamakta artık hem konunun önemini tamamen kavramış, çalışarak becerinizi geliştirmiş ve iyi bir konuşmacı olma yoluna çıkmış olacaksınız. Bundan sonra bir basamak daha var mı, diye merak ediyorsanız eğer, evet var: “Bilinçsiz + yeterli”. Bu aşama tam profesyonellik aşamasıdır. Artık, iyi konuşmak sizin doğanızın bir parçası olur. Daha iyi konuşmak için şunu yapmalıyım diye düşünmeden zaten o olursunuz. Usta bir şoför olduğunuzda “şu an vites değiştirmeliyim ama önce debriyaja basmam gerekir” diye adım adım düşünmeden yapabildiğiniz gibi…
No Comment