Ses çıkartmak doğanın insan bedenine verdiği en özel armağandır. Ses çıkartmak aynı zamanda yaşam içerisindeki varlığını ortaya koyarken kendimizi ifade etme araçlarının en güçlüsüdür. Kendimizi ifade ederken kullandığımız sesi tanımak ve güçlendirmek, bu aracı bilinçli kullanmamıza neden olacaktır.
Ses çıkartmak için nefes ve kas kullanımının yanında sesini tanımak da önemlidir. Sesi tanımak için bu çalışmada genel olarak sesin tanımı, nefes ve ses egzersizleri, ses çıkartmak üzerine yapılacak şarkı söyleme çalışmaları yer almaktadır.
Ses kullanımın topluluk içerisinde, çokseslilik kavramı ile birlikte yapılması çalışmayı ikinci bir aşamaya getirmektedir. Çokseslilik, iki veya daha fazla farklı sesin aynı anda uyumlu bir şekilde duyrulması ve duyulmasıdır. Bu kavramla yapılacak çalışmalar, grup içerisinde sesin bireyselden topluluk için oluşturulacak amaca yönelik hizmet etmesi ve bireyin sesinin topluluk içerisinde görev bilincini tek bir amaç için kullanılmasını kapsar.
Çoksesliliğe yönelik yapılacak egzersizler, çalışmada bulunan katılımcıların iki veya daha fazla gruba ayrılarak farklı sesler çıkartması ve birlikte tek bir ses gibi duyulması üzerine olacaktır.
Ses Çıkart çalışması bir tam gün sürer. Çalışma bir eğitmen ve piyanistle yapılır.